Lieve allemaal,
Deze maand introduceer ik ‘mantrayoga’.
Ik vertel jullie graag wat meer over de achtergrond:
Sinds ik de disciplines yoga en mantra beoefen, voel ik de behoefte groeien om ze te combineren.
Als ik alleen yoga doe, mis ik het stemwerk van de mantra’s en als ik alleen mantra’s doe, mis ik het lichamelijke aspect.
Ik heb gemerkt dat de opening die mantrabeoefening teweegbrengt in de chakra’s, lijkt op wat er gebeurt als ik houdingen beoefen. Daarom ben ik gaan experimenteren met combinaties van eenvoudige asana’s en mantra’s, vooralsnog de simpele bijamantra’s. De eerste resultaten zijn een succes!
Ik realiseer me dat niet iedereen aan yoga doet die bij mij binnenkomt.
De meesten zijn wel al gewend aan de kleermakerszit, de tadasana (berghouding), savasana (lijkhouding), en sommigen kennen ook al de virasana (meditatiehouding waarbij je (op een kussen) tussen je voeten zit). Tussendoor doen we wel eens vaker de balasana (kindhouding).
Bij de mantrayogasessies gaan we het repertoire aan houdingen in combinatie met mantra's rustig aan uitbreiden.
Mijn doel is dat ook niet-yogis deze combinaties correct moeten kunnen uitvoeren, dus de houdingen zullen niet complex zijn. Het is ook altijd mogelijk om alleen de aanzet tot een houding te doen, in plaats van de volledige houding. Als je verder gaat dan je kan, doet de houding immers niets meer, heb ik altijd geleerd van Ganga.
Ik geef een voorbeeld:
Een typische eerste chakrahouding die je kan combineren met de bijamantra ‘lum’, is de vooroverbuiging met gestrekte rug, de paschimotanasana. Deze houding werkt ook als je niet voorover buigt, zolang je maar contact voelt tussen je muladharachakra en de grond. Zo blijft de combinatie toegankelijk voor iedereen.
Afgelopen maand heb ik een try-out gedaan met mijn mantrastudiegroep: een gemengd gezelschap tantrika’s, deels yogi’s en deels niet. Na afloop kwam er mooie feedback, ook van mensen die nog nooit yoga hadden beoefend. Iemand sprak van een ruimtelijke ervaring die het lichaam oversteeg!
Natuurlijk zijn deze mensen al bekend met de (werking van de) bijamantra’s dus je kan zeggen dat zij een ‘voorsprong’ hebben op dat vlak.
Mensen die al aan yoga doen en deze mantrareeks voor het eerst reciteren, hebben weer het ‘voordeel’ van de andere kant.
Als je helemaal nieuw bent, is het zaak om de losse elementen eerst rustig te leren kennen, voordat je tot de combinaties overgaat.
Er is ruimte en tijd voor alle varianten!
Ik ben erg benieuwd naar jullie eerste bevindingen van deze benadering.
Aanstaande vrijdag ga ik beginnen in een nieuwe ruimte in Heiloo, waar we meer ruimte hebben dan in mijn knusse studio.
En vrijdag 29 maart kun je aansluiten in Amsterdam bij mijn eigen oude yogaschool Sai Mithra.
Spreekt het je aan om je lichaam mee te nemen bij de mantrabeoefening of je stem te gebruiken bij de houdingen?
Schrijf je dan in: daphne.missmantra@gmail.com en doe mee 🕉
Sai Ram!
Miss Mantra
Nandi, de stier van Shiva, ter ere van Shivaratri, 8 maart 2024
Comments